Busul I2S

După ce într-un post anterior am vorbit despre metoda SPI de transmitere seriala a datelor, de data aceasta voi vorbi despre I2S, un bus serial specific aplicaţiilor audio şi, drept urmare, mai puţin folosit decât SPI-ul.

Cunoscut şi sub numele de Inter-IC Sound, Integrated Interchip Sound sau IIS. este, după cum o sugerează şi numele, o interfaţă de conectare a dispozitivelor audio digitale (convertoarele digital analogice, DSP-uri, filtre digitale). A fost dezvoltat de Philips şi are câte o linie separată pentru semnalul de clock şi pentru cel de date, acest lucru ajutând la reducerea jitterului.

Conform standardului, I2S este un bus 3-wire. Astfel avem:

  • o linie pentru date, constând în doua canale multiplexate în timp (corespunzătoare canalului stâng şi drept)
  • o linie numită Word Select
  • o linie pentru semnalul de clock

La fel ca la SPI şi aici se folosesc, uneori, semnale suplimentare, de exemplu o a doua linie de date, astfel încât transmisia devine full duplex, o linie se foloseşte pentru recepţia datelor şi una pentru transmiterea lor.

La fel ca la SPI dispozitivul care este master e cel care genereaza semnalul de Clock şi cel de Word Select, care după cum vom vedea este tot un clock.

Conexiunile I2S pot fi:

  • punct-la-punct, între două dispozitive, unul fiind transmiţătorul şi celălalt receptorul. În acest caz unul dintre ele este master şi iniţiază transferul driveuind semnalele Clock şi Word Select (Fig1, stânga)
  • complexe, specifice sistemelor în care sunt interconectate mai multe IC-uri şi este greu de stabilit care dintre dispozitive este la un moment dat master. În acest caz este folosit ca master un dispozitiv special care are doar această funcţie. (Fig1, dreapta)

Fig 1

Cum se transmit datele prin I2S

Transferul este iniţiat de master prin pornirea semnalului de clock. Prin intermediul bus-ului I2S datele sunt transmise în complement faţă de 2 începând cu bitul cel mai semnificativ. Acest mod de transmitere permite interconecatarea dispozitivelor ce au precizie diferită de reprezentare a datelor. De exemplu transmiţătorul poate reprezenta datele pe 32-biţi iar receptorul doar 24-biţi, în acest caz receptorul pur şi simplu ignoră bitii 25-32. În cazul în care receptorul este pe 32-biţi şi transmiţătorul doar pe 24-biţi, la recepţie se completează biţii 25-32 cu 0.

Semnalul de Word Select are două funcţii:

  • indică datele corespunzătoare căruia dintre cele doua canale sunt transmise la momentul respectiv (WS=0 canalul 1, WS=1 canalul 2)
  • indică începutul unui nou cuvânt. Astfel încât frecvenţa semnalului Word Select este egală cu frecvenţa de eşantionare a semnalului audio transmis.

Semnalul de clock are o tranziţie la fiecare bit transmis, astfel încât în cazul folosirii a două canale şi a unor cuvinte pe 32-biţi frecvenţa lui devine de 64 ori mai mare decât frecvenţa Word Select.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s