Cateva intrebari

Am crezut ca o sa apuc sa scriu un articol din ideile de mai jos da’ pana apuc sa scriu articolul ideile is invechite asa ca iata-le mai jos, pure, needitate, gata sa fie comentate:

  • ma intreb oare cat de multa electronica poate acoperi un tanar in ziua de astazi? Inginerii care au acum 40, 50 poate chiar pana in 35 ani au cam crescut o data cu tehnologia, au studiat solid bazele si au reusit sa tina pasul cu dezvoltarea si pentru ca ea nu era atat de rapida. Cantitatea de informatie s-a marit considerabil in ultimii ani si intrebarea este cat anume poate si cat anume ii este necesar unui viitor inginer sa cunoasca pentru a-si face cu succes meseria. Necesitatea concetrarii atentiei catre un anume domeniu, nevoia de nisare, este evidenta dar unde se opreste studiul individual si unde incepe nisarea?
  • acum cateva zile (nota ulterioara: defapt intre timp a trecut cam o luna) am fost la o prezentare Freescale unde se spunea, mai in gluma mai in serios, ca in curand se va ajunge ca hardware-ul sa se distribuie gratuit si sa se ceara bani doar pentru software. Care mai e proportia intre hardware si software? Cat la suta din joburile existente azi nu necesita macar cunostiinte medii de software? Incotro te orientezi ca viitor absolvent de electronica in conditiile in care in facultate se fac doua-trei cursuri de programare?
  • fabless. Din ce in ce mai multe firme renunta la partea de fabricare a circuitelor/device-urilor si se axeaza doar pe proiectare neputand concura cu preturile mici oferite in Asia. De exemplu: Freescale a renuntat la mare parte din fabricile proprii si foloseste servicii externe din Asia. Nokia s-a inchis in Romania. ARM este poate cea mai cunoscuta companie fabless, ea livrand IP-uri catre companii ca Apple, Freescale, TI. In aceste conditii investiile pentru a dezvolta o companie competitiva in domeniul electronicii sunt mult scazute fata de ce era acum 5-10 ani. Start-up suna cunoscut pentru cineva? 🙂
  • cate din cele de mai sus sunt cunoscute si intereseaza pe profesorii si studentii de la electronica?
Later edit: http://www.ovpworld.org/presentation.php?slide=OVPINTRO2 explica anumite lucruri legate de software/hardware mai bine decat mine, cu date concrete. 

Un gând despre „Cateva intrebari

  1. Subscriu. Realitatea este exact cum o spui tu. Spre exemplu foarte putine firme platesc costurile de engineering pentru proiectare, spre exemplu. Firmele care vand, practic adauga marja de profit la componentele ansamblului final (capacitori, rezistente, ICuri, table, suruburi, etc), cateva costuri de administrare (includ aici si PMs) si plasare si cam atat.
    Nu stiu totusi sa raspund la intrebarile tale :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s